Usluga asistenta u nastavi za članove Udruge – studente

Asistent u nastavi pruža mu pomoć i podršku u savladavanju školskog gradiva, prilikom komunikacijske, senzorne i motoričke aktivnosti, te pomoć pri kretanju.

VRIJEDNOST PROJEKTA:

80 000 HRK

TRAJANJE PROJEKTA:

10 mjeseci

O PROJEKTU

Projekt „Usluga asistenta u nastavi za članove udruge – studente“ započeli smo provoditi 01. ožujka 2020. godine., a financira ga Grad Zadar i Zadarska županija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 80.000,00 kn. Trajanje projekta je 10 mjeseci.

Obzirom da na državnoj razini asistent u nastavi na visokom obrazovanju nije dostupan, omogućen je samo učenicima u osnovnim i srednjim školama, što znači da osoba s invaliditetom, ako se odluči dalje školovati i upisati fakultet, gubi pravo na asistenta u nastavi. Stoga ovim projektom želimo omogućiti našim članovima-stdentima, koji su već u dosadašnjem školovanju postigli odlične uspjehe, uslugu asistenta u nastavi koji će im pružiti usluge pomoći i potpore sudjelujući s njima u nastavi.

Asistent u nastavi pruža mu pomoć i podršku u savladavanju školskog gradiva, prilikom komunikacijske, senzorne i motoričke aktivnosti, te pomoć pri kretanju i uzimanju hrane i pića i sl.

Već na samom početku studiranja slijepi student može naići na neke prepreke koje se javljaju zbog nedostupnosti informacija, manjka podrške ili pak zbog negativnog iskustva stečenog u prethodnim razinama školovanja. Može se dogoditi da slijepi student vrlo brzo odustane od fakulteta, jer mu nedostaje samopouzdanja i hrabrosti koje nije stekao u školi. Također, problem se može javiti i u društvenim odnosima. Zbog neinformiranosti videćih studenata i osoblja slijepi se student može osjećati marginalizirano i posljedično tome ne ulaziti u interakciju sa svojim kolegama i nastavnicima. Prepreke se mogu javiti i na ambijentalnoj razini, što znači da prostor u kojem boravi slijepi student nije prilagođen njegovim potrebama. Osim fizičke prilagođenosti slijepi se student mora izboriti i za prilagodbu u nastavi i u načinu rada i učenja, što ponekad ne prolazi jednostavno. Da bi se ti izazovi prevladali, važno je da slijepi student za to ima unutarnju motivaciju i vanjsku podršku, što će im putem osiguranja asistenta u nastavi to biti mnogo jednostavnije za savladati.

NOSITELJ PROJEKTA:

Udruga slijepih Zadarske županije

FINANCIRA: