Osjetimo prirodu

Poznato je kako boravak u prirodi pozitivno utječe na čovjekovo mentalno i fizičko zdravlje, pomaže pri opuštanju, važno je za dobrobit čovjeka te regenerira psihofizičke sposobnosti.

VRIJEDNOST PROJEKTA:

72 000 HRK

TRAJANJE PROJEKTA:

6 mjeseci

O PROJEKTU

Projekt „Osjetimo prirodu“ započeli smo provoditi 01. ožujka 2020. godine.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a prijavljen je putem natječaja za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2019. godinu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 72.000,00 kn. Trajanje projekta je 6 mjeseci.

Obzirom da je sljepoća uvijek bila i biti će teška invalidnost koja dovodi do toga da se slijepe osobe kreću isključivo unutar već dobro im poznatih prostora, kada odlaze na nove lokacije koje su im nepoznate potrebna im je pomoć i pratnja druge osobe koju u velikom broju slučajeva ne mogu ostvariti. Poznato je kako boravak u prirodi pozitivno utječe na čovjekovo mentalno i fizičko zdravlje, pomaže pri opuštanju, važno je za dobrobit čovjeka te regenerira psihofizičke sposobnosti, što će se provođenjem aktivnostima ovog projekta omogućiti i slijepim osobama.

CILJ

  • Promicanje pozitivnih iskustava boravka u prirodi
  • Jačanje osjećaja neovisnosti u svakodnevnom životu
  • Jačanje osjećaja samostalnosti slijepih osoba i rad na aktivnom uključivanju u društveni život zajednice
  • Izgradnja povjerenja i vještina za buduće angažiranje u slične aktivnosti
  • Povećanje socijalnog uključivanja i kvalitete života
  • Jačanje multisenzornog pristupa upoznavanja s prirodom, odnosno jačanje i učenje boljeg korištenja ostalih osjetila prilikom istraživanja i upoznavanja prirodnih bogatstava
  • Izvidjeti terene i ocijeniti koliko su staze i radionice koje se nude pristupačne osobama s invaliditetom, osobito slijepim osobama

NOSITELJ PROJEKTA:

Udruga slijepih Zadarske županije

FINANCIRA: