13 Jun 2022

Uronili smo u priču o soli u Solani Nin

Uronili smo u priču o soli u Solani Nin

Sol se još uvijek ubire ručno, baš kao nekada, s velikom dozom ljubavi i užitka.

U petak 11. lipnja, u sklopu projekta "Uključi se knjigom" GKZ te Učilišta Finis, posjetili smo Solanu Nin, i uronili u prekrasnu priču o soli i stoljetnoj tradiciji proizvodnje soli na na prirodan i ekološki način. Sol se, kako nam je objasnila ljubazna voditeljica u Solani Nin, Paulina Radović Lovrenčić, još uvijek ubire ručno, baš kao nekada, s velikom dozom ljubavi i užitka.

U sklopu solane su muzej i kuća soli, koje smo također posjetili, kako bi bar na trenutak kročili u prošlost i upoznali se sa raznim vrstama soli, ali i starih alata za rad, vagona, koji su se koristili nekada davno, kao sredstvo za transport soli sa bazena u skladište. Inače, saznali smo i kako prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 t. Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice "suha" juga, maestral i lagana bura, a sezona "žetve" traje u prosjeku 63 dana tokom proljeća, ljeta i rane jeseni.

Saznali smo ponešto i o kulinarskom čarobnjaku, ninskom Cvijetu soli.

Cvijet soli značajan je nutrijent obogaćen prirodnim mineralima koji intenzivira okus svakog jela i postaje neizostavan prirodni, kulinarski začin koji oplemenjuje gurmanske delicije. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini salamure kao tanki sloj listića soli poput latica cvijeća koji ljudska ruka ubire nježno, mikronskim sitima. Ninski cvijet soli spada u specifičnu vrstu morske teksturalne soli koja se koristi za delikatna soljenja nakon završetka kuhanja jela. Njegova bogata intenzivna aroma te nježna, pahuljasta i kristalna struktura neponovljivo maze gurmanska nepca.

Nakon toga kupili smo par suvenira i zaokružili ovu nadasve lijepu i edukativnu priču.