30 Nov 2023

Posjetili smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti, Zlato i srebro grada Zadra

Posjetili smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti, Zlato i srebro grada Zadra

Uz stručno vodstvo kustosice Ane Jordan Knežević, naši članovi upoznali su se sa umjetničkim predmetima koje skriva ova izložba.

U petak, 11. listopada, u sklopu projekta "Uključi se knjigom" GKZ te Učilišta Finis, posjetili smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti, Zlato i srebro grada Zadra, u benediktinskom samostanu Sv. Marije.

Uz stručno vodstvo kustosice Ane Jordan Knežević, naši članovi upoznali su se sa umjetničkim predmetima koje skriva ova izložba.  Izložba obuhvaća sakralne umjetnine i predmete umjetničkog obrta iz crkve i benediktinskog samostana, riznice zadarske Katedrale, crkve sv. Šimuna, župnih crkava na području Zadarske nadbiskupije, itd.

Jedna od njih je i crkvica Sv. Nediljice, koja potječe iz 11. st. Pluteji sv. Nediljice veoma su poznati spomenici naše skulpture sa scenama iz Kristova djetinjstva i mladosti: navještenje, vizitacija, Kristovo rođenje, i poklon mudraca na jednom pluteju, a pokolj nevine djece, bijeg u Egipat i dio krštenja na drugom.

Crkva je rekonstruirana u prostorijama SICU, a naši članovi imali su priliku poslušati i pjevanje sestre benediktinke u samoj crkvici, čija je sama akustika dala poseban doživljaj.

Hvala Benediktinskom samostanu na ovom iznimnom doživljaju.