16 Oct 2020

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

15. listopada u Udruzi slijepih Zadarske županije obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

15. listopada obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa. Povodom obilježavanja tog značajnog datuma, u Udruzi slijepih Zadarske županije održala se konferencija s temom "Pristupačnost" na kojoj je riječi bilo o inkluzivnom dodatku, zatim o partnerstvu grada Zadra na EU projektu "Tourism4All" kojemu je cilj promovirati prekograničnu mrežu turističkih destinacija pristupačnog turizma unaprjeđivanjem pristupačnosti prirodnih i kulturnih znamenitosti odabranih destinacija, te promocijom novih turističkih usluga kojima se potiče socijalna uključenost osoba s invaliditetom. Konferenciji su prisustvovali Ante Galić iz Turističke zajednice grada Zadra, Josip Milić, voditelj Upravnog odjela EU fondova Grada i  Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

Prisutnima su se najprije obratili predsjednik udruge, Mladen Bajlo, te potpredsjednik Nikola Vitlov, kao i voditeljica projekata, Ana Perica koji su govorili o prioritetima koji se odnose na nacrt za izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a to je ostvarenje prava na osobnu invalidninu bez obzira na imovinski i prihodovni cenzus. 

Ante Galić iz TZ grada Zadra govorio je o prilagodbi web stranice Turističke zajednice grada Zadra osobama s invaliditetom što je regulirano ugovorom s Gradom Zadrom u sklopu EU projekta »Tourism4All«, te istaknuo kako je samo jedan apartman od ukupno njih 7.000 na području Zadarske županije prilagođen osobama s invaliditetom. Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, upozorio je na arhitektonske barijere i nedovoljnu prilagođenost osobama s invaliditetom. Josip Milković, videći pratitelj u Udruzi slijepih Zadarske županije govorio je o tzv. pristupačnom turizmu čiji su elementi ekonomska održivost i profesionalnost. Predlaže zapošljavanje osoba s oštećenjem vida u turizmu te daje primjer dobre prakse iz Italije gdje su zaposlili gluhonijemu osobu u hotel. Kada se informacija proširila, hotel je bio iznimno posjećen. Na kraju je Josip Milić, voditelj Upravnog odjela EU fondova Grada Zadra, prisutne upoznao s o projektom »Tourism4All« te govorio o suradnji s Udrugom slijepih i Turističkom zajednicom grada Zadra. 

Zahvaljujemo svim sudionicima konferencije kao i medijima koji su popratili ovaj važan događaj i informirali javnost o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom.