27 Aug 2021

Članovi Udruge sudjelovali na Monoplayu

Članovi Udruge sudjelovali na Monoplayu

I ove godine članovi Udruge prisustvovali su na Monoplayu - festivalu suvremenog plesa na audiodeskriptiranoj izvedbi Gilgameš

26. kolovoza 2021. g. članovi Udruge sudjelovali su i ove godine na izvedbi s audiodeskripcijom koja se održala u sklopu festivala suvremenog plesa - Monoplay. Prije same izvedbe održan je razgovor s članovima Udruge koji je vodila Josipa Štulić, članica Zadarskog plesnog ansambla, a ujedno i izvoditeljica aktivnosti radionica osvještavanja pokreta koje su se održavale u sklopu projekta "Zajedno, aktivno, ravnopravno!". Josipa je najprije riječ prepustila dramaturginji Sunčici Sodar koja je okupljene upoznala s pojmom audiodeskripcije i kako ona nastaje. Zatim je zamolila Anu Pericu i Martu Pleško, djelatnice udruge koje su ukratko govorile o radu udruge i projektima, s naglaskom na radionice osvještavanja pokreta čiji je rezultat na kraju postao i nešto opipljivo - figurice od gline. Spomenute figurice zapravo su poimanje pokreta svake od sudionica plesnih radionica, pa su tako upriličene antropomorfne, vegetabilne i apstraktne forme u pokretu. Josipa se zatim osvrnula na radionice i podijelila svoje iskustvo u radu s članovima Udruge te istaknula kako je sretna što je dio ovako lijepe priče te da se veseli budućoj suradnji s Udrugom. Svoje dojmove podijelili su i članovi Udruge, Mirjana Mrkela i Dorotea Badžoka koje su sudjelovale na radionicama pokreta i gline, te Nikola Vitlov koji je govorio općenito o audiodeskripciji i koliko je ona važna slijepim osobama.


Na kraju, inicijalna želja prilikom kreiranja projekta "Zajedno, aktivno, ravnopravno!" bila je da se slijepe i slabovidne osobe putem projektnih aktivnosti na ravnopravnoj osnovi integriraju u djelovanje društvene zajednice te da budu ravnopravni dionici svih društvenih zbivanja u svojoj okolini. Sretni smo zajednica to prepoznaje, te biva sve osvještenijom za potrebe marginaliziranih skupina građana koji bi zaista trebali biti češće uključivani u različita društvena zbivanja.


Ovim putem zahvaljujemo cjelokupnoj organizaciji Monoplaya, Josipi Štulić, Sunčici Sodar, Zadarskom plesnom ansamblu i našim članovima na sudjelovanju u ovome događaju.