Narativni izvještaj o radu za 2020. godinu

1. Redovna Djelatnost Udruge

U ovoj godini zbog COVID-19 situacije odgođena je i sjednica Skupštine koja se trebala održati dana 18.03.2020. Sjednica se tako održala dana 10.06.2020. Na sjednici su usvojeni sljedeći dokumenti: Narativni izvještaj o radu za 2019. god., Financijski izvještaj za 2019. god., Izvještaj Nadzornog odbora za 2019. god. te Financijski plan za 2020. god. Slijedeća sjednica se također organizira u skladu s epidemiološkim mjerama, a na njoj se usvajaju Financijski i Operativni planovi za 2021. godinu. Dana 26.02.2020. održana je i sjednica Nadzornog odbora.

Moramo Vas obavijestiti i o promjeni članova Upravnog odbora. Naime, Vlado Juratovac i Marija Kombura su pismenim putem, odnosno putem e-maila poslali dopis udruzi putem kojeg podnose ostavku na mjesto člana Upravnog odbora. Uz to, Marija Kombura je podnijela ostavku i na mjesto delegata u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih. Stoga su na sjednici Skupštine imenovani novi članovi Upravnog odbora i imenovan je novi delegat. Novi članovi Upravnog odbora su tako postali Nedjeljko Modrić i Vinka Ukalović, a za delegata je izabran Mladen Bajlo.

Dana 16.06.2020. održana je 5. Tematska sjednicu Skupštine HSS-a. Na sjednici je prisustvovao Mladen Bajlo, kao delegat u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih. Pratnja Mladenu Bajlu bio je Josip Milković, videći pratitelj. Možemo reći kako se financijsko stanje stabilizirano i Udruga posluje bez financijskih poteškoća.

Također Vas želimo obavijestiti o tome kako je dana 20.07.2020. završena pravna bitka Udruge pokrenuta od strane bivšeg djelatnika udruge Sandija Špalete. Zaprimljena je presuda Općinskog suda u Zadru povodom prekršajnog postupka protiv USZŽ i Mladena Bajla, u kojoj se navodi da je prekršajni postupak okončan oslobađajućom presudom za USZŽ i Mladena Bajla. Presuda je pravomoćna te žalba na presudu nije dopuštena.

Nadalje, u svrhu što efektivnijeg i ekonomičnijeg rada Udruge nastavili smo poslovanje putem Internet bankarstva koje je brže i jeftinije. Potpisali smo i ugovor s novim knjigovodstvenim servisom. Knjigovodstveni servis pruža knjigovodstvene usluge iz ureda Zajednice udruga „Centar nezavisne kulture“. Razlog promjene knjigovodstvenog servisa bile su česte greške u vođenju knjiga i isplati sredstva kod bivše knjigovođe. Nova knjigovođa je stručnija u vođenju udruga i upravljanju projektima, što je postalo vrlo važno obzirom da naša udruga započinje s provedbom EU i ostalih većih projekata koje do sada nije provodila.

Što se tiče poslovnog prostora on je dodatno uređen. Ove godine uložilo se truda i napora u obnovu prostora skladišta kojeg smo opremili donacijom ormara i unutar kojeg smo organizirali dokumentaciju koja se u udruzi nalazila još od njezinih početaka. Kupili su se i novi radni stolovi za nove zaposlenike Udruge (Boženu Perica i Martu Pleško) te nova računala.

2. Prilagodba epidemiološkim mjerama i informiranje

Za vrijeme strogih mjera vezanih uz COVID-19 situaciju sklopili smo suradnju sa Inicijativom građana i građanki našeg grada, pod nazivom Jedni za druge-Zadar, koja je putem Facebook grupe započela sa organiziranjem volontera u svrhu pružanja pomoći osobama koje pripadaju rizičnim skupinama. Obzirom na epidemiološku situaciju mnogi su onemogućeni obavljati svakodnevne radnje poput odlaska u kupovinu namirnica, lijekova i ostalih potrepština, također naši videći pratitelji morali su uvesti ograničenja u svom radu, stoga smo kroz suradnju s organizatoricama navedene inicijative, naših desetak članova, pretežito onih starije dobi koji žive sami, povezali sa svojim osobnim volonterom koji je nalazi u njihovom susjedstvu i koji su im u ovakvoj situaciji pomagali pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Organizatorice te inicijative čitavo vrijeme slijede relevantne podatke, mjera opreza i preporuke od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera za civilnu zaštitu i surađuju sa Crvenim križem.

Također, videći pratitelji su svoje usluge prilagodili epidemiološkim mjerama. Situacija je bila izazovna, ali smo sve prepreke uspješno prevladali. Još uvijek se poštuju ograničenja, no nastojimo omogućiti članovima normalan život i osiguravamo im pratnju i pomoć u svim segmentima u okviru mjera.

Radi boljeg informiranja nastavili smo objavljivati članke u HSS-INFU, te smo nastavili s pretplatom nekih naših članova na časopis „Riječ slijepih“. Izradili smo novu Web stranicu, a naš profil na Facebook-u redovito ažuriramo s potrebnim informacijama. Aktivnosti Udruge tijekom cijele godine bile kontinuirano praćene novinskim člancima. U člancima su se spominjale sve aktivnosti koje su se provodile u okviru naših projekata.

3. Obilježavanje blagdana i drugih datuma bitnih za rad udruge

Ove godine morali smo se prilagoditi epidemiološkoj situaciji stoga je obilježavanje blagdana i važnih datuma svedeno na minimum. Ono što bismo istaknuli jest obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa. Ono se odvilo 15.10.2020. u prostorijama udruge u okviru konferencije na temu „Pristupačnost“. Sudionici konferencije bili su: Mladen Bajlo, Nikola Vitlov, Ana Perica koji su u govorili o prioritetima koji se odnose na nacrt za izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a to je ostvarenje prava na osobnu invalidninu bez obzira na imovinski i prihodovni cenzus. Ante Galić iz TZ grada Zadra govorio o prilagodbi web stranice osobama s invaliditetom. Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, upozorio je na arhitektonske barijere i nedovoljnu prilagođenost osobama s invaliditetom. Josip Milković, videći pratitelj u Udruzi slijepih Zadarske županije govorio je o tzv. pristupačnom turizmu (TOURISM4ALL). Josip Milić, voditelj Upravnog odjela EU fondova Grada Zadra, prisutne upoznao s o projektom TOURISM4ALL. (za tu prigodu napravljeni su kalendari za 2021. i platnene torbe, te promo pult Udruge). Konferenciju su popratili HRT, Antena Zadar, 057info i Zadarski list. Ostale važne datume nismo obilježavali sukladno preporukama Civilnog stožera i mjerama zaštite.

4. Poticanje kulturnih i sportskih aktivnosti

Ove godine smanjene su sportske i kulturne aktivnosti. Nisu održavane Dalmatinske igre slijepih koje su se trebale organizirati u Dubrovniku, međutim Zadrani su ipak uspjeli sudjelovati na nekoliko natjecanja. Nastupali smo na šahovskom prvenstvu i prvenstvu hrvatske u elektronskom pikadu koje se odvijalo u Premanturi. Financijska sredstva za ova natjecanje prikupljena su putem projekta prijavljenog na natječaj Športske zajednice grada Zadra kojeg je naša sestrinska Udruga SUSSO „Donat“ prijavila u desetom mjesecu 2019. godine.

5. Sektorska i međusektorska suradnja

Ovdje bismo naglasili suradnju s Volonterskim centrom. Putem njih u Udrugu nam je došla volonterka Marta Pleško, dipl. povjesničarka umjetnosti. Marta se pokazala izrazito zainteresirana za aktivnosti koje se provode u udruzi i mjesecima je redovito volontirala. Zajedno s našom voditeljicom projekta, Anom Pericom, pisala je prijavu na natječaj MDOMSP-a pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“. Svrha tog projekta je ostvarenje socijalne uključenosti korisnika. Dana 18.06.2020. god. zaprimili smo dopis MDOMSP-a da je projekt prošao, projekt traje tri godine, a Marta je kod nas zaposlena od dana 01.07.2020.

Također, u udrugu se priključio još jedan redoviti volonter, Julian Vlado Zrnić koji je ove godine osvojio i županijsku nagradu "Volonterska ruka" kojom Volonterski centar Zadar želi odati priznanje svim pojedincima i organizacijama koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u lokalnoj zajednici i na taj način utjecali na njenu promjenu i dobrobit. U Kneževoj palači je u tu svrhu održana svečana sjednica, u okviru epidemioloških mjera, na kojoj su sudjelovali Mladen Bajlo i Ana Perica. Julian je kod nas u udruzi, između ostalog volontirao i u sklopu međunarodnog volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“, a u sklopu te akcije sudjelovao je u čišćenju i krečenju interijera kuće jednog našeg člana.

Dana 25.9.2020. u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze te nacionalne manifestacije "Hrvatska volontira";, Ana Perica, Josip Milković i Marta Pleško pridružili su se predstavnicima Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije te predstavnicima Volonterskog Centra Zadar, na okruglom stolu "Volontiranje u doba Covid- a";. Na okruglom stolu razmijenili smo iskustva naših organizatora volontiranja te smo promišljali o budućim prilikama u kojima bi se volontiranje moglo potaknuti poštujući sve epidemiološke mjere.

Nastavili smo i proširili suradnju s gradom Zadrom u okviru njihovog projekta TOURISM4ALL. Cilj tog njihovog projekta je omogućiti bolje funkcioniranje, prilagodbu i dostupnost turizma osobama s invaliditetom. Osim toga, proširili smo i suradnju s Turističkom zajednicom grada Zadra. Njihova web stranica prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama.

6. Pisanje i provođenje projekata i programa

I ove godine nastavljena je provedba Psihosocijalnog programa Udruge slijepih financiranog od grada Zadra te Socijalnog programa Udruge financiranog od strane Zadarske županije. Uz to, ove godine započela je i provedba projekta financiranog iz istih izvora pod nazivom „Asistenti u nastavi“ kojim se financira plaća pomoćnika u nastavi za naša dva studenta, člana udruge, Doroteu Badžoka i Josipa Milkovića.

Nadalje, Hrvatska pošta je ponovno dozvolila postavljanje „Kasica za milodare“ u poštanskim uredima diljem županije sukladno upućenom zahtjevu od strane naše Udruge. U odnosu na nove projekte udruga je ove godine uspješno započela provedbu njih tri. Projekt „Osjetimo prirodu“ financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a prijavljen je 20118. god. na natječaj za Jednokratnu podršku. Projekt je uspješno realiziran i proveden do kraja. Radilo se o jednodnevnim izletima kojima je cilj bio postići međusobno upoznavanje članova Udruge te jačati njihova socijalna interakcija, povećati socijalno uključivanje i kvaliteta života članova te im se pružiti podrška u osnaživanju njihove integracije u zajednicu u kojoj žive. Također, putem projekta osvijestiti će se koliko je boravak u prirodi važan za svakog čovjeka radi čega osobe s invaliditetom ne bi smjele biti u nepovoljnom položaju i izolaciji, već društvo treba napraviti promjene i prilagodbe kako bi se osobama s invaliditetom osiguralo uživanje i korištenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda na ravnopravnoj osnovi s drugima. U sklopu projekta posjetili su se sljedeći lokaliteti: Nacionalni park Krka, Nacionalni park Paklenica, Park prirode Telašćica, Hidrološki spomenik prirode Vrelo Une, Park prirode Vransko jezero i Nacionalni park Plitvička jezera.

Drugi važan projekt kojeg navodimo, te prvi „Europski projekt“ udruge financiran od strane Europskog socijalnog fond s čijom provedbom je udruga započela u travnju ove godine, jest dvogodišnji projekt pod nazivom „Videća pratnja za bolju integraciju“. Putem tog projekta udruga je zaposlila još jednog videćeg pratitelja, Boženu Perica koja pruža usluge videće pratnje za minimalno 15 članova udruge. Tim projektom proširila se i unaprijedila usluga videće pratnje za naše članove čime se povećala i kvaliteta njihova života.

Posljednji, no ne i manje važan projekt kojemu je provedba započela u lipnju ove godine jest trogodišnji projekt pod nazivom „Zajedno, aktivno, ravnopravno!“ koji je prijavljen na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike - „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“. Ciljevi projekta su ostvarenje socijalne uključenosti korisnika programa, organiziranje različitih društvenih aktivnosti (rekreativne, kulturno- umjetničke i dr.) u okviru klubova korisnika koji bi se oformili s ciljem što aktivnijeg uključivanja članova udruge u društveni život zajednice. Putem projekta zaposlili smo našu volonterku Martu Pleško kao izvoditeljicu aktivnosti tog projekta. Provedba projekta uspješno je započeta unatoč epidemiološkoj situaciji. Održana je javna tribina u Gradskoj knjižnici na kojoj se projekt predstavljao javnosti, održana je edukacija naših projektnih partnera od strane stručnih radnika HSS-a, te su započete radionice kuhanja u suradnji s EKO-Zadar udrugom. Projektne aktivnosti trenutačno su odgođene zbog sigurnosnih mjera zaštite, no nadamo se da ćemo uskoro s njima nastaviti te ih dodatno unaprijediti i proširiti.

Treba još napomenuti kako se udruga i ove godine prijavila na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za Institucionalnu podršku udrugama osoba s invaliditetom, međutim još uvijek nemamo povratnu informaciju o rezultatima natječaja.

Članovi izvršnih tijela udruge kao i njezini djelatnici kontinuirano prate natječaje za projekte na svim razinama kako bi se udruga i dalje nastavila razvijati i u tom smislu biti što veća podrška svojim članovima.

Predsjednik Udruge:

Mladen Bajlo