Narativni izvještaj o radu za 2019. godinu

1. Redovna Djelatnost Udruge

U 2019. godini su održane dvije redovne Skupštine USZŽ. Među važnijim odlukama koje su usvojene na Skupštini izdvojili smo donošenje novog Statuta udruge, a uz to su doneseni i Operativni planovi za 2019. i 2020 god. Također je donesen Strateški plan 2019 – 2021 god. jer do sada Strateški plan udruge nije uopće niti postojao. Održano je sedam sjednica Izvršnog odbora na kojima su usvojene mnoge odluke bitne za rad udruge. Održana je i jedna sjednica Nadzornog odbora. Doneseni su financijski planovi i plan rada za 2020. godinu te se uz veliki trud i zalaganje upravljačkih struktura udruge financijsko stanje stabilizirano i Udruga posluje bez financijskih poteškoća.

Prešli smo na poslovanje preko Internet bankarstva. Pronašli smo novog knjigovođu, zaposlena je spremačica koja uredno radi svoj posao. Zaposlili voditeljicu projekata mag. soc. rada, Anu Pericu. Budući da smo shvatili da bez projekata nema budućnosti za ovu udrugu ugašeno je mjesto administrativnog referenta koje je bilo neadekvatno za napredak naše udruge, te nakon raspisanog natječaja, na koji se javilo više kandidata, primljena je Ana Perica kao najbolji kandidat.

Što se tiče poslovnog prostora on je uređen, osvježen, servisiran te je mnogo ugodnije u njemu boraviti nego donedavno kad je bio zapušten i neugledan.

2. Info

Radi boljeg informiranja počeli smo objavljivati članke u HSS-INFU, odlučili smo pretplatiti naše članove na časopis „Riječ slijepih“, ažurirali smo Facebook stranicu, radimo na obnovi i modernizaciji web stranice, promijenili smo telefonskog operatera u poslovnom prostoru koji je sad višestruko jeftiniji, a pruža nam i više mogućnosti, nabavljeno je novo računalo koje omogućava normalan i učinkovit rad za razliku od dosadašnjeg računala koje je bilo prastaro i onemogućavalo je normalan i suveren rad. Otvorili smo se prema medijima, vodstvo udruge je nastupilo u više televizijskih emisija, novinskih intervjua, sazvane su press konferencije u prostorijama udruge, a sve s ciljem boljeg informiranja javnosti o radu udruge.

3. Obilježavanje blagdana i drugih datuma bitnih za rad udruge

Povodom Uskrsnih i Božićnih blagdana organizirani su prigodni domjenci za naše članove, uz pomoć humanitarne udruge Put organizirana je podjela obilnih poklon paketa za najpotrebitije članove. Obilježili smo primjereno Međunarodni dan bijelog štapa. Povodom toga organiziran je dvodnevni izlet u toplice Sveti Martin na Muri, vodstvo udruge je posjetilo jedan dječji vrtić, jednu osnovnu i jednu srednju školu. Djeci je prezentiran bijeli štap i općenito život slijepih. Zajedno s Lions klubom u Zadru stiglo je u Zadar kazalište slijepih iz Zagreba Novi Život, te je odigrana predstava od koje su se prikupljala novčana sredstva za slijepe studente naše udruge i zakladu za slijepe Marko Brkić u Zagrebu. Predstavi je uz dodjelu besplatnih karata prisustvovao veći broj naših članova.

U suradnji sa Savezom održana je i prezentacija pomagala na koju se odazvao velik broj naših članova. Uz prigodni domjenak i ugodno druženje naši članovi su se upoznali s mnogim pomagalima za slijepe.

4. Poticanje kulturnih i sportskih aktivnosti

Udruga je pomogla Sportskoj udruzi slijepih Donat da stane na noge. Vraćeni su svi dugovi sportske udruge prema knjigovodstvenom servisu, određena je Ana Perica da vodi zapisnike, prijavljuje projekte, te vodi administraciju. Udruga je uz pomoć sportske udruge organizirala Dalmatinske igre slijepih od 29. do 31.03. u Zadru, u hotelu Kolovare. Otišlo se na izlet na Vransko jezero i na Maškovića Han.

Zadrani su uz pomoć udruge nastupili i na šahovskom prvenstvu te nakon dugog niza godina i prvenstvu Hrvatske u elektronskom pikadu. Na Inicijativu Izvršnog odbora prišlo se osnivanju Kluba žena naše udruge. Obavljeni su telefonski razgovori s potencijalnim članicama tog kluba održan je inicijalni sastanak u prostorijama udruge pa se nadamo da će Klub žena zaživjeti. Klub žena u planu ima osmišljavati i provoditi razne kreativne radionice, druženja, sastanke, razmjene mišljenja, te se planira uključiti u mreže žena na državnom nivou.

5. Sektorska i međusektorska suradnja

Uspostavljena je suradnja na lokalnom nivou s Gradom Zadrom. Obavljen je niz razgovora s pročelnicima raznih upravnih odjela, pokrenute mnoge inicijative u korist udruge, promijenjena je percepcija udruge u javnosti, a održani su i razgovori s dogradonačelnicom i s samim gradonačelnikom. Uspostavljena je dobra suradnja s Zadarskom Županijom posebno s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb. Napisani su mnogi projekti prema gradovima i općinama na području naše županije. Uspostavljeni su kontakti i obavljeni razgovori s načelnicima općina zbog dobivanja financijske pomoći za udrugu. Što se tiče suradnje s nama srodnim udrugama, imamo odličnu suradnju s HSS-om koji nam je puno pomogao u više navrata, dobro surađujemo s udrugama slijepih Šibenik i Varaždin, uspostavili smo kvalitetnu suradnju s Udrugom za multiplu sklerozu u Zadru, Udrugom tjelesnih invalida, humanitarnom udrugom Put, Lions klubom Zadar, Volonterskim centrom te nam je posebno draga suradnja s Oftalmološkim odjelom u Općoj bolnici u Zadru i zahvaljujemo na razumijevanju dr. Suzani Konjevoda, voditeljici očnog odjela. Razgovori su obavljani i sa nizom drugih udruga, institucija i ostalih koje sada nema potrebe isticati.

6. Pisanje i provođenje projekata i programa

Nastavio se provoditi program „Usluga videćeg pratitelja 2019 -2021 god.“ financiran preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Taj program se kontinuirano uspješno provodi. Prijavljen je projekt „Usluga videćeg pratitelja“ iz EU Socijalnog Fonda. Trajanje tog projekta je 24 mjeseca, a vrijedan je 492.000,00 kuna. Prošli smo tri faze ovog projekta, čeka se samo potpisivanje ugovora, objavljen je natječaj za videćeg pratitelja, a s najboljim kandidatima obavili smo usmeni razgovor. Krajem prosinca odobrena su nam sredstva za provođenje projekta pod nazivom „Osjetimo Prirodu“, koji je bio prijavljen u srpnju, a radi se o Jednokratnoj podršci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u iznosu od 72,000,00 kuna. Projekt se odnosi na održavanje šest jednodnevnih izleta na području naše županije. Osmišljeno je posjetiti Nacionalne Parkove i Parkove Prirode na našem području, gdje bi slijepi ljudi uz pomoć stručnog vodiča osjetili prirodu te bi uz ručak proveli jedan dan u prirodi uz druženje i zabavu. Udruga se uključila kao korisnik u projekt „Zaželi“, to je EU projekt čiji su nositelji Zadarska Županija i Crveni Križ. Tim projektom gerontodomaćice dolaze u kuću dva puta tjedno i pomažu starijim i nemoćnim ljudima na području naše Županije. Naša udruga uključila se na način da su naša tri člana ostvarila tu uslugu. Prijavili smo se i natječaj OTP banke za projekt Edukacija slijepih na računalu s govornom jedinicom i čitačem ekrana, ali na žalost taj projekt nije prošao. Treba istaknuti i prvi put prijavu na projekt Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za Institucionalnu podršku udrugama osobama s invaliditetom. Naša Udruga se ove godine prvi put prijavila i ostvarila 9. mjesto u bodovanju od ukupno 19 prijava. Zadovoljni smo i s tim uspjehom iako nažalost, nismo ove godine prošli. Prijavljen je i niz manjih projekata prema gradovima i općinama diljem županije, a Sportska udruga Donat se prijavila na dva veća projekta, jedan prema Zadarskoj županiji i drugi prema Športskoj zajednici grada Zadra, za koje smo još uvijek u iščekivanju rezultata.

Predsjednik Udruge:

Mladen Bajlo