Narativni izvještaj o radu za 2021. godinu

  1. Redovna Djelatnost Udruge

 

U ovoj godini redovito su održavane sjednice Skupštine (2 sjednice), Upravnog (9 sjednica) i Nadzornog odbora (1 sjednica). Usvojeni su svi važni dokumenti poštujući rokove i naputke od strane nadležnih tijela.

Možemo sa sigurnošću reći kako je financijsko stanje stabilizirano i Udruga posluje bez financijskih poteškoća.

Nadalje, od 01.12.2021. u udruzi je zaposlena nova osoba kao zamjena za rodiljni dopust djelatnice Ane Perice. Radi se o djelatnici Ani Franjković-Miočić s kojom je potpisan Ugovor o radu na godinu dana, te će se produživati sukladno sredstvima udruge i zakonskim odredbama.

Što se tiče poslovnog prostora on je dodatno uređen. Ove godine promijenjena su dvoja ulazna vrata, zatim vrata u velikom uredu, mali prozor u istom uredu, kao i onaj u malom uredu, zamijenjen je ugradbeni ormar u velikom uredu, te su promijenjene sanitarije. Također, kupljena je i nova kuhinja, te zamijenjena rasvjetna tijela u svim prostorijama udruge. Nadalje, kupljeno je računalo koje je postavljeno u društvenu dvoranu, a koje će služiti članovima za digitalno opismenjavanje. Kupljen je i monitor za jedan kompjuter u velikom uredu zbog kvara na starome, kao i televizor za društvenu prostoriju.


  • Prilagodba epidemiološkim mjerama i informiranje 

Videći pratitelji su svoje usluge prilagodili epidemiološkim mjerama. Situacija je bila izazovna, ali smo sve prepreke uspješno prevladali. Još uvijek se poštuju ograničenja, no nastojimo omogućiti članovima normalan život i osiguravamo im pratnju i pomoć u svim segmentima u okviru mjera.

Radi boljeg informiranja nastavili smo objavljivati članke u HSS-INFU, te smo nastavili s pretplatom nekih naših članova na časopis „Riječ slijepih“. Redovito ažuriramo Web stranicu, a naš profil na Facebook-u redovito dopunjujemo potrebnim informacijama. Aktivnosti Udruge tijekom cijele godine bile su kontinuirano praćene novinskim člancima.


  • Obilježavanje blagdana i drugih datuma bitnih za rad udruge

Ove godine morali smo se prilagoditi epidemiološkoj situaciji stoga je obilježavanje blagdana i važnih datuma svedeno na minimum. Ono što bismo istaknuli jest obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa. Ono se odvilo 13.10.2021. kada smo u sklopu jednodnevnog izleta u Zagreb posjetili Tiflološki muzej, te 15.10.2021. u prostorijama udruge ugostili predstavnike partnerskih udruga (Udruga tjelesnih invalida, Društvo oboljelih od multiple skleroze, Udrugu EKO-Zadar, Volonterski centar) s kojima smo u zajedničkom dijalogu pokušali istaknuti sve probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom i načinima na koje možemo apelirati na lokalne vlasti da ih čuju i pokažu inicijativu za promjenama i prilagodbama, napose gradske infrastrukture koja nije u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom.

Ostale važne datume nismo obilježavali sukladno preporukama Civilnog stožera i mjerama zaštite.


  • Sektorska i međusektorska suradnja


I kroz ovu godinu smo nastavili suradnju s drugim srodnim udrugama na području Zadarske županije i šire, a napose s Udrugom tjelesnih invalida, Društvom oboljelih od multiple skleroze, te partnerskim udrugama na projektu „Zajedno, aktivno, ravnopravno!“ (Udruga EKO-Zadar, Zadarski plesni ansambl, Znanstvena knjižnica Zadar), kao i Volonterskim centrom preko kojega su angažirani volonteri u aktivnostima koje provodi Udruga.


  • Pisanje i provođenje projekata i programa

I ove godine nastavljena je provedba Psihosocijalnog programa Udruge slijepih financiranog od grada Zadra te Socijalnog programa Udruge financiranog od strane Zadarske županije.

Nadalje, Hrvatska pošta je ponovno dozvolila postavljanje „Kasica za milodare“ u poštanskim uredima diljem županije sukladno upućenom zahtjevu od strane naše Udruge.

I u ovoj godini nastavljena je provedba ESF projekta „Videća pratnja za bolju integraciju!“ čiju je uslugu koristio 21 član Udruge kao i projekta „Usluga videćeg pratitelja za članove Udruge slijepih Zadarske županije“ čiju je uslugu koristio 41 član Udruge. Također, nastavljena je i provedba projekta „Zajedno, aktivno, ravnopravno!“, financiranog sredstvima Ministarstva, a u sklopu kojega je provedeno 6 radionica osvještavanja pokreta u partnerstvu sa Zadarskim plesnim ansamblom, zatim 3 radionice kuhanja i 2 radionice gline. Također, u sklopu navedenog projekta organiziran je i jednodnevni izlet u Šibenik s obzirom da je Udruga slijepih Šibensko-kninske županije partner na projektu, te jednodnevni izlet u Lun (obilazak lunjskih maslina) u sklopu radionice „Korijeni održivosti“ koju je provodila izvoditeljica aktivnosti iz partnerske Udruge EKO-Zadar.

Treba spomenuti i nastavak provedbe projekta „Asistenti u nastavi za studente“ kojeg financira Grad Zadar i Zadarska županija.

U odnosu na nove projekte udruga je ove godine uspješno započela provedbu „Institucionalne podrške“ koju financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva čija provedba 1. godine završava 31.12.2021., i zahvaljujući čijim sredstvima je obnovljen prostor udruge, a također je odobrena i provedba 2. godine programa za 2022. godinu.

Članovi upravnih i izvršnih tijela udruge kao i njezini djelatnici kontinuirano prate natječaje za projekte na svim razinama kako bi se udruga i dalje nastavila razvijati i u tom smislu biti što veća podrška svojim članovima.


Predsjednik Udruge:

Mladen Bajlo