06 May 2019

Članak o novom stručnom timu

Članak o novom stručnom timu

Prenosimo članak o novom stručnom timu iz Zadarskog lista

Imali smo registriranih čak 250 članova, što znači da smo i po deset godina imali pokojne članove koje nitko godinama nije ažurirao. Prema najnovijim podacima, na području županije imamo 168 članova jer smo napravili reviziju, a da ne govorim o reviziji fnancijskog poslovanja u što neću ni ulaziti, neka pravna država radi svoj posao. Znamo da je bilo i kaznenih prijava i svega, a procedura još traje, kaže Bajlo.

Nakon što je mjesecima bila u središtu pažnje zbog skandala s lažnim ugovorima putem kojih se tajnici isplaćivao novac, Udruga slijepih Zadarske županije dobila je novog predsjednika, Mladena Bajla. Poznati Zadranin, telefonist u zadarskoj Gradskoj upravi, sada udrugu nastoji podići iz pepela te joj uz pomoć svog stručnog tima osigurati sredstva EU fondova, kako bi svoji članovima omogućio pomoć kvalitetniju od dosadašnje.

Naime, hrvatski su mediji protekle godine izvještavali o aferi u Udruzi slijepih zbog koje je čak pokrenuta i policijska istraga zbog sumnji da je tajnici Udruge, Gordani Čizmin, novac Udruge isplaćivan putem fiktivnih studentskih ugovora za tzv. minuli rad. Sve je to odobravao predsjednik Udruge, Slobodan Vladović, zbog čega je nad Udrugom još uvijek otvoren kazneni postupak radi utvrđivanja odgovornosi ovih osoba.

Mjesecima bili bez rukovodsva

Dugo su vremena čak bili i bez predsjednika čekajući da Ured državne uprave i nadležno ministarstvo verificiraju izbornu skupštinu na kojoj je izabran Mladen Bajlo. To se konačno i dogodilo te je pred Bajlom i njegovim timom sada, kako sam kaže, jako puno posla. Treba prije svega Udrugu izvući iz negativne percepcije javnosti u kojoj se zbog ove afere našla te se angažitrati oko projekata koji će im donijeti sredstva europskih fondova.

Pun entuzijazma zbog novih projekata, ali i niza već odrađenih akcija za svoje članstvo, Bajlo spominje i svoj tim Izvršnog odbora kojega čine dopredsjednik Nikola Vitlov i tajnik Željko Čiklić, te videći pratitelj Josip Milković i nedavno zaposlena voditeljica projekata, socijalna radnica Ana Perica:

- To je naša stručna služba koju polako oformljujemo od mladih, profesionalnih ljudi. Videćeg pratitelja financira Ministarstvo demografije, riječ je o projektu u trajanju tri godine, a voditeljicu projekata financiranciraju Grad, Županija te gradovi i općine naše županije. Pred nam je puno posla jer je naša udruga jako potonula i praktički je od udruge koja je prije petnaestak godina bila u vrhu Hrvatske došla do samoga dna. Moramo biti samokritični i reći da smo postali jedna od najlošijih, ako ne i najlošija udruga u Hrvatskoj. Sada smo se mi stariji iskusniji u Udruzi odlučili reaktivirati uz pomoć naše krovne organizacije, Hrvatskog saveza slijepih, koji su nam također ukazali da je stanje u Zadru jako loše, rad na niskoj razini te da nas nema nigdje, ni u medijima. Gotovo smo bili pred gašenjem - otvoreno će Bajlo.

Službenik bio glavna osoba

Na pitanje što je po njemu dovelo do ovako loše situacije, pojašnjava kako su imali uglavnom starije članstvo te su im u međuvremenu preminuli i dugogodišnji predsjednik Udruge i tajnik:

- Nastao je vakuum, jedno nesnalaženje. Udruga se vodila volonterski, bez entuzijazma i velike želje i rada. Sve se svelo na ono što je bio najveći problem Udruge, a to je da je službenik postao glavna osoba. A mi smo humanitarna udruga socijalnog tipa koja mora brinuti o svojim članovima jer to je i svrha našega postojanja. To je razlog zbog kojega nas financiraju Ministarstvo te Grad i Županija, a ne da se svedemo na to da je službenik glavni, da prima svoju plaću i da se praktički zatvorimo u ove okvire. To je sada ono najosnovnije što želimo mijenjati. Aplicirali smo i na projekte i socijalne programe, a tu nam trebaju mlade stručne osobe koje znaju izraditi te prijave. Imamo dobru suradnju sa Gradom i Županjim i sada ćemo to sa našom novom ekipom staviti na jedan viši nivo. Napravili smo novu bazu podataka i prije svega ćemo se usmjeriti prema našem članstvu - ističe novi predsjednik.


Radeći analizu zatečenog stanja otkrili su nepravilnosti i u broju članova, što ih je također neugodno iznenadilo:

Namjerno izolirali Udrugu

- Imali smo registriranih čak 250 članova, što znači da smo i po deset godina imali pokojne članove koje nitko godinama nije ažurirao. Prema najnovijim podacima, na području županije imamo 168 članova jer smo napravili reviziju, a da ne govorim o reviziji fnancijskog poslovanja u što neću ni ulaziti, neka pravna država radi svoj posao. Znamo da je bilo i kaznenih prijava i svega, a procedura još traje. Mi želimo pomoći članstvu, pa smo već imati i tri događaja kojima smo prezentirali pomagala za slijepe. Dosad smo medijski bili po strani jer su se vodeći ljude Udruge sami izolirali od medija imajući neke komplekse kako se neće dobro prezentirati, ali kada vidimo što se sve događalo bojim se da to nije bio slučajno, nego da su namjerno bili u izolaciji kako se eventualno ne bi otkrilo što se ovdje događalo. Sada ćemo raditi transparentnije i modernije te smo već napravili strateški i operativni plan rada Udruge. Eto, dosad nas nije nas bilo u medijima, ali nismo se ni imali čime pohvaliti - kaže Bajlo, navodeći akcije kojih su već proveli kako bi pomogli najpotrebitijim članovima:

- Pred Uskrs smo imali podjelu paketa kojih nam je donirala humanitarna udruga Put iz Zadra, a kojih smo podijelili 35-orici najpotrebitijih članova. Imali smo i dalmatinske igre te izlet te još nekoliko događaja kojih u Udruzi godinama nije bilo, a cilj nam je ubuduće razvijati i kulturne aktivnosti. Imamo našu članicu Mirjanu Mrkelu, književnicu te ćemo organizirati i književne večeri, a kako je kćer našeg pokojnog člana, Tea Vidaić, izdala album duhovne glazbe organizirat ćemo i neka glazbena događanja. Ažurirat ćemo i inetrnetsku straicu koja već deset godina nije ažurirana, a organizirat ćemo i informatičke tečajeve - poručuje na Mladen Bajlo kojega čeka doista velik posao nakon svega što je Udruga prošla zadnjih godinu dana.

Posjet gradonačelnika Branka Dukića

- Posjetili su nas gradonačelnik Branko Dukić te pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb s kojima puno surađujemo i koji imaju razumijevanja za nas, a također dobro surađujemo i sa Županijom gdje na puno pomaže gospođa Dubravka Dragaš, a dobro smo povezani i s drugim udrugama u Zadru i Hrvatskoj. Mnogo nam pomaže i agencija Zadra nova oko apliciranja za programe jer su nam najvažniji europski socijalni fondovi. Neke udruge imaju milijunske iznose od EZ fondova, a mi praktički nismo imali ništa osim videćeg pratitelja za kojega nam je ugovor potpisan na tri godine, što je najvažnije za naše članove jer dođe po njih i odveze ih gdje god treba. Prije su se članovi snalazili kako su znali i umijeli, a sredstvima EU fondova mogli bismo osigurati još jednog pratitelja jer nam ovaj jedan nije dovoljan. Tu je naša udruga bila zatajila, po projektima se nije radilo ništa - pojašnjava Bajlo.

U stručnom timu videći pratitelj i socijalna radnica

Udruzi slijepih najvažnije je da su osigurali videćeg pratitelja koji pomaže onima koji ne mogu sami obaviti niz poslova. Josip Milković ističe kako voli svoj posao i na njemu je angažiran već godinu dana.

- Članovi su vrlo zadovoljni i jako im puno znači pomoć na terenu s obzirom da mnogi ne mogu sami obaviti niz poslova. Projektom videćeg pratitelja omogućuje im se da normalno sudjeluju u svakodnevnim životnim aktivnostima, uglavnom odlazak liječniku, na banku, u trgovinu i sve ostalo čime se članovi lakše uključuju u društvo, što je i cilj ovog projekta. No kako često imamo kolizije, potreban im je još jedn videći pratitelj - kaže Milković.

Socijalna radnica Ana Perica u Udruzi je zaposlena na mjestu voditeljice projekata Udruge slijepih kao dio stručne službu koja bi Udruzi trebala pomoći da dobije sredstva EU fondova. Ova joj dužnost, kako kaže, velik izazov te će dati maksimum od sebe kako bi pomogla članovima Udruge.

Izvorni članak pogledajte ovdje.